„Płynne słońce” – poznaj właściwości chlorofilu
Nie od dziś wiadomo, że słońce jest źródłem witalności i z niego każda istota żywa czerpie siłę i energię do życia. Dzięki niemu polepszamy swoje samopoczucie i zdrowie. Chlorofil ma takie samo znaczenie i działanie jak promienie słoneczne. Jest on drugim składnikiem, niezbędnym do produkcji życia. Jeśli dajemy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę chlorofilu, fundujemy naszym organom wewnętrznym kąpiel słoneczną.
Chlorofil ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością można go traktować jako eliksir młodości. Chlorofil ma podobne cząsteczki do hemu, który występuje w naszej krwi. Wspomaga on leczenie wszystkich chorych narządów – dzięki niemu niszczone są wszystkie szkodliwe drobnoustroje, w tym grzyby i komórki rakowe.
Chlorofil podaje się też ludziom, którzy potrzebują dużej dawki światła słonecznego, a nie mogą go sobie dostarczyć naturalnie, ponieważ pracują, np. w zaciemnionych biurach. Przyda się także osobom, którym dokucza przemęczenie i stres.
Jak odkwasić organizm? Do żywności o największych właściwościach zasadowych należy zielenina bogata w tlen, chlorofil i składniki odżywcze. Zielone napoje zapewniają nam zasadowe pH, dzięki czemu łatwo odkwasimy swój organizm.
Na czym polega fotosynteza?
Liście roślin pobierają światło słoneczne, dzięki któremu następuje fotosynteza. W tym procesie wchłania się dwutlenek węgla z powietrza. Zadaniem chlorofilu – zielonego pigmentu, jest pochłanianie światła słonecznego i przetwarzanie go na energię chemiczną. Węglowodany są produkowane w następujący sposób: najpierw rozbijane są cząsteczki wody, w wyniku czego łączą się atomy wodoru i tlenu z węglem. Chlorofil jest ogromnym źródłem żelaza. Soki, zawierające chlorofil mają działanie detoksykujące, oczyszczają krew i limfę ze wszystkich złych składników.
Oczyszczone ciało jest sprawniejsze i pełniejsze wigoru, przemiana materii zachodzi w nim prawidłowo. Nie jesteśmy tak narażeni na choroby, czujemy się odżywieni w środku, wszystkie zalegające w nas toksyny, nieprzetrawione resztki jedzenia, zostają szybko wydalone z naszego organizmu.
Właściwości chlorofilu
Chlorofil posiada wiele właściwości leczniczych, kosmetycznych, oczyszczających i regenerujących nasze ciało. Chlorofil zapobiega rozwojowi komórek rakowych i zmianom patologicznym. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek, uzupełnia niedobór żelaza we krwi, wspomaga leczenie anemii. Oprócz tego zapobiega zakwaszeniu organizmu, eliminuje szkodliwy wpływ białka i ciężkich pierwiastków w organizmie. Przy systematycznym spożywaniu chlorofilu, usuwany jest przykry zapach potu oraz z jamy ustnej, wspierane są funkcje tarczycy i trzustki. Działa on wspomagająco przy leczeniu cukrzycy, ponieważ zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę.
Chlorofil jest też nieocenionym środkiem, wspierającym pozytywny rozwój flory bakteryjnej (efekt oczyszczający i odwadniający jelita) oraz uśmierzający ból spowodowany wrzodami i hemoroidami. Oczyszcza też wątrobę, układ krwionośny, jest przydatny w zwalczaniu żylaków. Pomaga w szybszym gojeniu się ran i infekcji, odbudowuje uszkodzone komórki, leczy problemy skórne. Jest nośnikiem tlenu w całym organizmie. Likwiduje objawy przeziębienia, astmy i stany zapalne. Chlorofil wpływa także korzystnie na poprawę wzroku, ponieważ pobudza enzymy, odpowiedzialne za produkcję witamin A, E oraz K.
Wspomaga regulację cyklu miesiączkowego, obniża ciśnienie tętnicze, wspiera system odpornościowy, pobudza laktację, dodaje energii, sprawia że skóra jest promienna i zdrowa.
Gdzie można znaleźć chlorofil?
Najwięcej chlorofilu znajduje się w zielonych warzywach, takich jak: zielona część poru, natka pietruszki i selera, ogórek, koperek, brokuły, szpinak, jarmuż, w liściach takich warzyw, jak np.: kalafior, rzepa, rzodkiewka, kapusta włoska czy pekińska. Oprócz chlorofilu zielone warzywa posiadają bogactwo enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i sodu.
Chlorofil magazynuje w naszym ciele energię słoneczną. Soki z zielonych warzyw obfitują w potas, poprawiając funkcje serca. Chlorofil chroni wątrobę, jelita, krew. Jest podobny do hemoglobiny, pod względem zdolności łączenia się z tlenem.
Skutki uboczne
Nie ma żadnych skutków ubocznych spożywania chlorofilu. Jedynie co może być zauważalne, to pojawienie się wyprysków, świadczących o detoksykacji organizmu. Taki proces nie trwa długo, warto przez niego przejść, ponieważ efekty po nim mogą być naprawdę zdumiewające. Chlorofil jest naturalnym produktem, nie musimy się obawiać jego szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.
Chlorofil można zakupić w wielu formach (szukaj różnych wariantów na: www.sklep.puregreen.pl, www.duochlorofil.pl, www.naturaija.pl).
Może to Ci się spodoba
Grillowanie nie takie zdrowe. Najbardziej szkodliwe dla zdrowia grille węglowe
200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów – wynika z badania łódzkich naukowców. Tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie
Zima to dobry czas na kompleksową regenerację skóry
Specjaliści medycyny estetycznej zachęcają, by zimą postawić zarówno na domową pielęgnację, jak i na profesjonalne zabiegi. W tym czasie szczególnie polecana jest radiofrekwencja mikroigłowa, zabiegi z użyciem osocza bogatopłytkowego, karboksyterapia, mezoterapia czy
W Polsce zarejestrowanych jest już ponad milion niespokrewnionych potencjalnych dawców szpiku kostnego
Każdego roku na świecie ponad 900 tys. osób słyszy diagnozę nowotwór krwi. Dla wielu chorych jedyną szansą na powrót do zdrowia, a nawet przeżycie jest przeszczepienie komórek macierzystych od niespokrewnionego
0 Comments
Brak komentarzy!
You can be first to comment this post!