Jak zadbać o czystość w restauracji?

Jak zadbać o czystość w restauracji?

Higiena w restauracjach jest sprawą nadrzędną. Nie ważne, czy prowadzisz małe bistro, kawiarnię czy elegancką restaurację, czystość i porządek zawsze są Twoją wizytówką i gwarancją powodzenia. Nawet najbardziej wymyślne, nowoczesne meble i fantazyjna karta nie pomogą, jeśli lokal nie będzie zachęcał gości estetyką i higieną zarówno sali konsumpcyjnej, jak i kuchni oraz toalet. Dbać należy bezwzględnie o miejsca, które klient widzi, jak i te, które są poza zasięgiem jego wzroku. Jest to jeden z elementów, które wpływają na nasz odbiór całego lokalu i pozwalają sobie wyrobić zdanie o nim.

Higiena to podstawa działania lokali gastronomicznych

Dbanie o porządek i czystość w gastronomii to kwestia dobrej prezencji względem gości, ale także kwestia podążania za przepisami prawa. Higieniczne pułapki czekają w wielu miejscach, ale z pomocą przemyślanego schematu prac porządkowych oraz dobrej jakości profesjonalnej chemii bez problemu sobie poradzisz. Utrzymanie czystości wymaga bez wątpienia systematyki i konsekwencji. Prace związane ze sprzątaniem poszczególnych stanowisk należy wykonywać po zamknięciu restauracji lub przed jej otwarciem. Raz na jakiś czas musimy przeprowadzać gruntowne sprzątanie, a w ciągu dnia wykonywać bieżące poprawki. W kuchni bardzo ważna jest czystość blatów oraz desek i noży, ale także higiena pracowników. Wszystkie niezbędne do tego środki znajdziesz na Higiena24.com, a fachowa obsługa pomoże Ci dobrać je pod Wasze dokładne potrzeby.

Toalety są bardzo wrażliwym miejscem

Każdy klient oczekuje dziś pewnego minimum, jeśli chodzi o prządek, bez którego nie będzie miał chęci na skorzystanie z oferty. Lśniące blaty, czyste serwetki, estetyczny wygląd krzeseł oraz miły dla nosa zapach to pierwsze, z czym klient ma do czynienia. Kolejnym bardzo ważnym miejscem są toalety. Te dla gości muszą być zawsze odpowiednio przygotowane przed otwarciem, a następnie sprawdzane w ciągu dnia według ustalonego wcześniej schematu. Brud w toaletach potrafi zepsuć nawet najbardziej udany obiad, dlatego nie możemy zapominać o tym miejscu w trakcie naszej codziennej pracy w restauracji. Odświeżane regularnie powietrze, delikatne mydło w piance i papierowe ręczniki to minimum, by klient mógł czuć się komfortowo. W zależności od natężenia ruchu pracownicy lokalu muszą co jakiś czas sprawdzać toalety i uzupełniać ewentualne braki.

Ręczniki lub dmuchawa i mydło w piance – baza w toaletach

Umycie rąk przed posiłkiem to kwestia podstaw naszej higieny, której wszyscy uczymy nasze dzieci. Nasz klient musi zatem mieć możliwość wygodnego odświeżenia się przed posiłkiem, w czym pomoże dobrze działające i wydajne mydło w piance oraz dmuchawa lub ręczniki w roli. Na Higiena24.com znajdziesz bogatą ofertę akcesoriów higienicznych i chemii profesjonalnej, które umożliwią Ci właściwe wyposażenie swojego lokalu we wszystko, co potrzebne. Mydło w piance polecane jest do stosowania w miejscach, z których korzysta wiele osób. Jest ono bardzo wydajne i ekonomiczne, a dozowanie higieniczne. Różne pojemności oferowanych przez Higiena24.com środków ułatwią Ci wybranie właściwego dla siebie.

Previous Zasady wyposażania przedszkoli
Next Jaki router zabrać na wakacje?

Może to Ci się spodoba

Moda i Styl 0 Comments

Nie mam czasu na oglądanie kanałów modowych na YouTube

Autorka bloga Macademian Girl nie ogląda vlogów modowych. Twierdzi, że prowadzenie własnego bloga i śledzenie nowinek modowych pochłania cały jej czas. Zna jednak ich autorów i obserwuje ich kariery. Tamara Gonzalez Perea od

Moda i Styl 0 Comments

Mąż podpowiada mi, jak mam się ubrać. Czasem biorę sobie te rady do serca

Prezenterka chętnie robi odzieżowe zakupy razem z mężem. Podziwia jego wyczucie stylu i często korzysta z jego porad. Radzi się go nie tylko w sklepie, lecz także przed wyjściem z domu, gdy ma na sobie wybraną

Moda i Styl 0 Comments

Zbliża się koniec szybkiej i taniej mody. Wprowadzenie slow fashion ma być z korzyścią dla środowiska i warunków pracy azjatyckich pracowników

Komisja Europejska chce ukrócić wykorzystywanie i narażanie na niebezpieczeństwo pracowników sektora tekstylnego, głównie azjatyckich szwaczek, oraz produkowanie milionów ton odzieżowych odpadów. 10 lat po katastrofie w fabryce odzieży w Bangladeszu ma zacząć działać strategia

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź