Polacy coraz chętniej gotują w domu
Śmieciowe jedzenie zaczynają zastępować potrawy przygotowywane na bazie świeżych produktów. Coraz bardziej popularne staje się gotowanie w domu – nie tylko tradycyjnych potraw, lecz także dań z innych zakątków świata. Podczas zagranicznych podróży Polacy poznają nowe smaki, a po powrocie starają się przenosić je na grunt swojej kuchni, miedzy innymi za pomocą egzotycznych ziół i przypraw. Dietetycy szacują, że w tym roku w menu stałe miejsce zajmą przeróżne zupy, a wśród składników pojawią się zapomniane warzywa takie jak topinambur, skorzonera czy żółta brukiew.
– Rok 2016 będzie na pewno okresem, w którym będziemy gotować w domu. Zarówno ze względów zdrowotnych, lecz także z wygody, byśmy mogli zabrać część produktów np. ze sobą do pracy, co będzie zapobiegać kupowaniu tzw. śmieciowego jedzenia, bardzo przetworzonego. Stawiamy w tym roku na zdrowie przede wszystkim, a także na łatwość przygotowania – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Piotr Ceranowicz, szef kuchni, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.
Choć Polacy niezwykle cenią sobie smaki z dzieciństwa, to obok tradycyjnych potraw na stołach znajdzie się też miejsce dla nowości. W kuchni kluczowe stanie się poszukiwanie nieodkrytych dotąd smaków, łączenie ze sobą różnych produktów i czerpanie z kulinarnego dorobku innych krajów.
– W tym roku zarówno w domach, jak i w restauracjach coraz częściej będziemy wracać do tradycyjnych przepisów, ale też miksować je z produktami i smakami z innych kultur. Pojęcie fusion, które było bardzo powszechne w restauracjach, teraz zagości na domowych stołach. Polacy zaczną eksperymentować, zarówno dlatego, że chcą rozwijać swój repertuar kulinarny, jak i dlatego, że część produktów jest coraz bardziej dostępna – tłumaczy Piotr Ceranowicz.
Polacy będą eksperymentować nie tylko z nowymi produktami, lecz także zaczną sięgać po egzotyczne przyprawy i zioła. Chodzi o to, by tradycyjnym potrawom nadać zupełnie inny, bardziej oryginalny smak i aromat.
– Będzie się pojawiało coraz więcej przypraw, zarówno z kuchni stricte azjatyckiej, japońskiej, jak i z kuchni indyjskiej, gdzie pojawi się garam masala czy kumin, które są bardzo intensywne w smaku, a dodatkowo całkiem dobrze współgrają z wieloma polskimi produktami – podkreśla Piotr Ceranowicz.
Coraz więcej potraw będzie przygotowywanych na bazie warzyw, także tych kiedyś niezwykle popularnych, a w ostatnich latach nieco zapomnianych.
– Zaczęto wracać do warzyw korzeniowych – topinambur czy skorzonera wracają do łask. Najpierw w restauracjach, teraz coraz częściej na domowych stołach. Te produkty docierają już do masowego konsumenta w supermarketach czy już nawet na miejscowych bazarkach – mówi Piotr Ceranowicz.
Do łask wracają także zupy. Latem mogą być w wersji orzeźwiających chłodników, a jesienią i zimą – w postaci rozgrzewających kremów. Zdaniem dietetyków są one źródłem wielu witamin i składników odżywczych, poprawiają pracę jelit i dlatego powinny mieć stałe miejsce w codziennym menu.
– Zupy są w miarę proste do zrobienia, bardzo zdrowe i pożywne. Tu możemy wykorzystać zarówno cały repertuar warzyw, jak i produktów zbożowych, takich jak kasze, czy dodać do nich ziemniaki. I taki produkt, jakim jest zupa, jest dobry do zjedzenia zarówno od razu w domu, jak i w pracy – mówi Piotr Ceranowicz.
Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na to, co jedzą i dlatego też zaczęli doceniać smak domowego chleba. Pieczywo na bazie naturalnych składników, bez polepszaczy smaku i spulchniaczy, za to z dodatkiem przeróżnych ziaren i bakalii w dużej mierze zastąpi tanie wyroby z dużych sklepów, często przygotowywane z mrożonej masy.
– Coraz więcej Polaków eksperymentuje z pieczywem na zakwasie, ale również z prostym pieczywem na drożdżach. Odchodzimy od masowej produkcji, a korzystamy z mniejszych piekarni. Pieczenie chleba także będzie bardzo ważnym elementem, który się pojawi w tym roku w domowych kuchniach – dodaje Piotr Ceranowicz.
Zdaniem Piotra Ceranowicza mimo pośpiechu i wielu porannych obowiązków Polacy będą się starali wygospodarować czas na zjedzenie pożywnego śniadanie. Nie zabraknie szybkich i prostych rozwiązań opartych o produkty zbożowe, takich jak owsianka, płatki na mleku z dodatkiem owoców czy kasza manna.
Może to Ci się spodoba
Oversizowe garnitury, dżins, koronki i kwiaty 3D najważniejszymi trendami w modzie na sezon wiosna/lato 2023
Na pokazach największych marek królują obecnie garnitury, oversizowe marynarki, spodnie z wysokim stanem i szeroką nogawką oraz buty na koturnach. Wśród trendów dedykowanych na najbliższe miesiące są również sukienki i bluzki – koniecznie ozdobione falbankami,
Kobiety spędzają ok. 4 godz. dziennie na dbaniu o swój wygląd. Mężczyźni tylko nieznacznie krócej
Ludzie spędzają niemalże jedną szóstą swojego życia na poprawianiu swojego wyglądu – wynika z międzynarodowego badania z udziałem polskich naukowców. Wnioski wyciągnięte z ankiety przeprowadzonej w prawie 100 krajach na grupie niemal 100 tys.
Bardzo dużo rzeczy kupuję dzieciom w secondhandach. To dla nich lekcja ekologii
Aktorka chętnie wymienia się ze znajomymi ubraniami, akcesoriami dla dzieci i sprzętem sportowym. Trójce swoich pociech często kupuje też odzież w second handach. Uważa, że takie zachowanie uczy dzieci szacunku zarówno do rzeczy,
1 Comment
Prostak92
11 lutego, 06:29